“Hauskinta on meidän sisäinen huumori ja avoimuus”

Mika Kuivalainen on edennyt kokoonpanolinjalta monien tehtävien ja koulutusten kautta työnjohtajaksi.

“Tässä tuntee tekevänsä jotakin tärkeää, kun valmistetaan terveydenhuoltoalan tarvikkeita, joilla säästetään ihmishenkiä”, tiivistää tuotannon työnjohtaja Mika Kuivalainen työnsä tarkoituksen.

Mika tuli taloon jo Medisizen edeltäjän Perloksen aikaan vuonna 1998.

“Olin leipomossa töissä, mutta eihän ne työajat sopineet nuorella miehelle ollenkaan. Kun hain Perlokselle, HR-päällikkö sanoi, että mene puhtaan pään hommiin, kun olet lukenut mikrobiologiaa. Vieläkään minulle ei ole selvinnyt, mitä hyötyä siellä oli mikrobiologiasta”, Mika nauraa.

Työ Medisizellä alkoi kokoonpanolinjalla, jossa valmistettiin astmainhalaattoreita. Pian hän siirtyi kokoonpanoasentajaksi ja eteni ryhmävastaavaksi. Vuodet vierivät ja ura eteni ensin ruiskuvaluasentajaksi sitten tuotannon kehitykseen ja lopulta nykyiseen tehtävään tuotannon esihenkilöksi.

“Aina on kannustettu eteenpäin. Joka kerta, kun olen halunnut uusiin hommiin, se on onnistunut. Ja koko ajan on ollut koulutuksia. Esimerkiksi, kun siirryin esihenkilötehtäviin, kävin lähiesihenkilön ammattitutkinnon”, Mika kiittelee.

Medisizella on välitön ilmapiiri

Mika kehuu tehtaan välitöntä ilmapiiriä ja mukavia ihmisiä.

“Hauskinta on meidän sisäinen huumori ja avoimuus. Kun ollaan puhdastilassa kuin  kammiossa, niin se huumorikin muodostuu omanlaisekseen, aika hurtiksi.”

Huumorin lisäksi omanlaistaan puhdastilatyössä on myös pukeutuminen. Vaatetus tulee firman puolesta, hiukset ja parta on suojattava, eikä meikkiä, koruja tai irtoripsiä saa olla.

“Itse olen kokenut sen tosi helpoksi, että vetää vaan haalarin päälle, eikä tarvitse huolehtia vaatteista. Jotkut myös sanovat, että on vapauttavaa, kun voi lähteä aamulla meikkaamatta töihin.”

Hyvä perehdytys ja paljon koulutuksia

Mikan työtehtäviin kuuluu muun muassa ihmisten rekrytointi.

“Ja sen mahdollistaminen, että kaikilla on edellytykset hoitaa hommansa. Huolehdin esimerkiksi siitä, että ihmisillä on tarvittavat perehdytykset.”

“Me perehdytämme työntekijät jokaiseen tehtävään itse. Sitten on erikoistumiskoulutuksia, joita oppilaitokset järjestävät meille. Myös oppisopimuksella voi opiskella, itse olen tehnyt niin parikin kertaa.”

Mika luettelee vielä esihenkilöryhmätyöskentelykoulutuksen, esihenkilövalmennukset ja ruiskuvaluprosessin koulutuksen kunnes tajuaa, että lista on liian pitkä.

“Oikeastaan tarjolla on melkein mitä vaan.”

Mikan antoisin oma koulutusmuisto liittyy esihenkilöammattitukinnon suorittamiseen.

“Siellä tuli monta juttua, mitkä olin itse puntaroinut, että näin ne taitaa mennä. Luennoilla asiantuntijat vielä alleviivasivat ne asiat. Oli hienoa saada koulutuksesta varmuutta omille ajatuksille.”

“Kaikki ovat samalla viivalla”

Lähes 30 vuoden ura Medisizella on opettanut yhtä jos toista.

“Kyllähän se ymmärrys tästä kokonaisuudesta on kasvanut paljon. Alussa ei tajunnut, miten ison organisaation osa sitä on, ja miten moneen asiaan se vaikuttaa, että tekee työnsä hyvin.”

Isossa organisaatiossa on töissä monenlaisia ihmisiä, mikä on Mikan mielestä rikkaus.

“On korkeakoulusta tulleita, porukkaa elementtitehtaasta, metsäkoneenkuljettajia, sairaanhoitajia, opettajia ja vaikka mitä, ja kaikki ovat samalla viivalla, koska meidän alalle ei ole suoraa koulutusta. Se tekee tästä aika mielenkiintoisen paketin.”

Kun Mikalta kysyy, mikä hänet saisi lähtemään Medisizelta, tulee pitkä hiljaisuus.

“Pois saisi lähtemään…. aika jännä, ei tule kyllä mitään mieleen. Ilmeisesti ei ole hirveästi tarvinnut miettiä tätä asiaa.”