Muovialalla on töitä enemmän kuin tekijöitä

Joensuun seudun muoviala on kasvanut tasaisesti ja työntekijöille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Phillips-Medisize on hyvin merkittävä työnantaja alueella ja se tekee laajaa yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. 

– Yrityksen ja työntekijöiden kehittäminen on meillä tärkeää, joten käytämme paljon resursseja työntekijöiden koulutukseen, kertoo Phillips-Medisizen tehdaspäällikkö Perttu Huovinen.

Kehitystä tehdään tiiviissä yhteistyössä alueen oppilaitosten kja muiden oitmijoiden kanssa. Huovisen mukaan yhteistyöllä viedeään myös käytäntöön yhtiön toimintaa ohjaavia Market-Based Management -periaatteita. Ne sopivat erinomaisesti suomalaiseen työelämään, vaikka ovatkin perua yrityksen amerikkalaisilta omistajilta, Huovinen kertoo.

– Periaatteista ensimmäinen on rehellisyys, integrity, ja muita ovat esimerkiksi muutos, transformation, ja tieto, knowledge. Periaatteista kunnioitus, respect, tarkoittaa, että kohtelemme kaikkia kunnioittavasti ja hyväksymme erilaisuuden ja arvostamme toisten tekemää työpanosta yhteisien tavoitteiden saavuttamiseksi, Huovinen sanoo.

Töitä riittää, hakijoita ei

Joensuun Ammattikoulu Riverian muovialan opettaja Janne Lukkarinen on jo vuosia tehnyt tiivistä yhteistyötä Phillips-Medisizen kanssa. 

– Meillä on tosi vahva perinne muovialan koulutuksessa, mutta hakijoita ei tahdo riittää, vaikka töitä olisi. Oppilaani tulevat nykyään enimmäkseen työpaikalta koulunpenkille eikä päinvastoin, kun Phillips-Medisizeltä töitä saaneet tulevat oppisopimuskoulutukseen tekemään tuotantotekniikan ammattitutkintoa. 

Lukkarinen kehuu Phillips-Medisizen olevan erinomainen oppisopimuspaikka, Perehdytys on tarkkaa jo alan tiukkojen laatustandardien vuoksi. Riveriassa on myös järjestetty rekrytointikoulutusta työttömyysuhan alla oleville ihmisille, jolloin puolen vuoden ohjelmassa koulutetaan ruiskuvaluasettajia. 

– On käynyt niinkin, että ihminen on saanut Phillips-Medisizeltä töitä rekrytointikoulutuksen kautta ja sitten parin vuoden kuluttua palannut tekemään ammattitutkintoa, edelleen heidän palkkalistoillaan. He haluavat todella kouluttaa ja kehittää työntekijöitään ja tarjota mahdollisuutta edetä. 

Lukkarinen ihmetteleekin, miksei hakijoita alan koulutukseen tahdo löytyä synkistä työttömyysluvuista kärsivässä Pohjois-Karjalassa. 

– Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja tavoitteemme on laajentaa muovialan koulutusta. Tiedän vanhoja oppilaitani, jotka ovat edenneet työnjohtajiksi ja lähettävät nyt alaisiaan meille muovialan teoriaoppiin oppisopimuskoulutuksella.

Muovialan kasvu on kovaa

Toimitusjohtaja Annu Räsänen Kontiolahden kunnan kehitysyhtiö Kontionloikasta vahvistaa, että alan näkymät ovat valoisat. Maakunnan tasolla kasvu muovituotteiden valmistuksessa on ollut selkeä viime aikoina.  

– Keskellä koronavuottakin kasvu on kovaa. Pelkästään viime vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla teollisuus on kasvanut Kontiolahdella 20 % ja teolliset työpaikat 10 %. Myönteisissä luvuissa on Phillips-Medisizellä hyvin keskeinen rooli.

Yritys onkin Kontiolahden kunnan suurin yksityinen työnantaja, Räsänen mainitsee. 

– Medisize tuo alueelle elinvoimaa ja kasvua myös laajan alihankintaverkostonsa kautta. On paljon heidän ansiotaan, että uusia korkean teknologian yrityksiä syntyy alueen valtakunnallisestikin verraten harvinaisen suurelle muovituotesektorille lisää. Haluamme palvella Phillips-Medisizeä parhaalla mahdollisella tavalla niin maankäytön, tilaratkaisujen kuin myös mahdollisten rekrytointi- ja kehittämistarpeiden kanssa. 

– Phillips-Medisizen kaltaisen vientiyrityksen kilpailukyky ja menestys on merkittävä tekijä koko seudun ja maakunnan menestyksessä, Räsänen huomauttaa.

Jos olet kiinnostunut liittymään osaksi Phillips-Medisizen osaavaa porukkaa, tutustu uramahdollisuuksiin täällä.